En zo werd Hardenberg begin maart verkozen tot ‘meest toegankelijke gemeente 2018’ (voor mensen met een beperking).
Dat maakten juryvoorzitter Otwin van Dijk (burgemeester Oude IJsselstreek en rolstoelgebruiker) en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, bekend tijdens de uitzending van het televisieprogramma Kassa.
Hardenberg mag deze titel 2 jaar dragen. En mag daar bijzonder trots op zijn!
En waarom dan Hardenberg?
Opvallende woorden uit het Juryrapport: “durf”, “lef”, “tegendraads”, “creativiteit”. Verder valt er te lezen dat grote doelen klein worden gemaakt, zo ontstaat er zicht op oplossingen. Hardenberg kijkt naar wat mensen nog wel kunnen; wat is hun talent? En kijkt niet (alleen maar) naar de beperking(en).
De jury is bijzonder gecharmeerd van de ‘gewoon doen-aanpak’ van Hardenberg om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking écht onderdeel zijn van de samenleving.
Verder is 40% van de woningen in de gemeente al levensloop bestendig. Ook heeft Hardenberg de meest toegankelijke website, maar ook goede fysieke bereikbaarheid van openbare gebouwen en winkels.
Hardenberg als werkgever
Hardenberg is uiteraard zelf ook werkgever en laat elke medewerker ertoe doen. Iedereen telt mee. Dit heeft prioriteit. Inclusie is verankert binnen elke afdeling. Op elke afdeling is namelijk een beleidsmedewerker specifiek actief met inclusie.
En de andere genomineerden
Vlak na Hardenberg kwamen de volgende gemeenten op de plaatsen 2 t/m 5. Ook deze gemeenten hebben het begrip ‘inclusie’ goed tussen de oren zitten.
- Zwolle: heeft een stadsergonoom aangesteld die de stad beter toegankelijk moet maken. Zwolle heeft ontwerprichtlijnen opgesteld voor werken aan de openbare ruimte. Hier wordt actief op gestuurd.
- Katwijk: had het onderwerp inclusie al op de agenda staan voordat het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een handicap werd geratificeerd. Scholen en schoolbesturen werken samen aan inclusief onderwijs. Uiteraard een bijzonder goede basis voor een inclusieve samenleving.
- Ermelo: een echt ‘zorgdorp’ zo valt te lezen in het juryrapport. Zorgzaamheid is overal voelbaar, maar kan doorslaan in ‘pamperen’. Maar de basis en de wil zijn er en dus is Ermelo een goede kanshebber om nog eens met de titel aan de haal te gaan.
- Goes: de wil is er. Er wordt gekeken naar talenten en niet in doelgroepen. Er is veel goede energie en ambitie. Goes zullen we over 2 jaar dus waarschijnlijk weer bovenaan vinden.
Is er dan niets aan te merken op de gemeente Hardenberg?
Tuurlijk wel, maar het betreft een punt waar snel iets aan te doen is: inclusief sporten.
De juryleden van de verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente 2018’ zijn:
- Otwin van Dijk (juryvoorzitter), burgemeester Oude IJsselstreek, heeft zich als Tweede Kamerlid hard gemaakt voor de ratificatie van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking
- Jac de Bruijn, bestuurder van gehandicaptenzorgorganisatie Stichting Prisma die zich hardmaakt voor de rechten van mensen met een beperking
- Teun Dekker, directeur/bestuurder van De Kroevendonk, een inclusieve basisschool
- Nik van Hoogstraten, panellid van de campagne Nederland Onbeperkt en oprichter van Stichting Raket die zich inzet voor mensen met een arbeidsbeperking
- Frank Keepers, directeur van Accell Group, een internationale producent van fietsen en fietsonderdelen die een inclusief HR-beleid voert
- Andries Lever, werkzaam bij de Vereniging LFB, een landelijke belangenorganisatie door en voor mensen met een verstandelijke beperking
- Gerard de Nooij, directeur van Ongehinderd, een social enterprise die zich inzet voor een toegankelijker Nederland
- Jenny Smits, panellid van de campagne Nederland Onbeperkt
- Johan van Ruijven, campagneleider van Nederland Onbeperkt
Over 2 jaar de verkiezing ‘Meest Toegankelijke Gemeente 2020’. Het wordt weer spannend….